Послуги
Блог

Стиль мінімалізм: чим менше, тим складніше

Стиль мінімалізмСтиль мінімалізм являється продовженням способу життя. Розкіш чи стриманість? Декор або лаконічність? Естетика або функціональність?

А що обираєте ви?

Сьогодні ми маємо безмежні можливості для оздоблення нашого життя за допомогою різних аксесуарів, гаджетів, одягу, косметики і т.п. Забуваючи про те, що суть речей в їх призначенні, стаємо рабами філософії споживання.

Інтер'єри в силі мінімалізм покликані врівноважити зовнішню форму і внутрішній зміст.

 

Походження мінімалізму

Стержень концепції мінімалізму - проста і вичерпна фраза «Менше являється більшим» (пер. з англ. «Less is more»).

Сам термін «мінімалізм» зобов'язаний своїм походженням англійському мистецтвознавцю і філософу Річарду Уолхейм. Він ввів це поняття в науковий обіг в 1965 р. при аналізі художніх робіт Марселя Дюшана, а німецький архітектор Людвіг Міс ван дер Рое розвинув новий напрямок в архітектурі та мистецтві.

Як будь-який інший архітектурний стиль, мінімалізм сформувався не спонтанно і відособлено, а став логічним продовженням попередніх стильових напрямків - супрематизму з ідеальними геометричними формами, функціоналізму з верховенством функції над естетикою і неопластицизму з модульними перемісними конструкціями.

Прабатьком європейського мінімалізму став стиль життя японської цивілізації. Японський мінімалізм природний: він продиктований дбайливим ставленням до простору на перенаселеному острові. Для японського мінімалізму характерні так звані «перетікання простору» - відсутність структурних перегородок, стіни, що переміщаються, прості за формою і ідеальні з точки зору призначення предмети.

Феномен мінімалізму в Європі - як відповідна реакція на ускладнення світу навколо людини, своєрідний фільтр значущого і другорядного.

Основні принципи мінімалізму

Найчастіше значення мінімалізму помилково спрощують, інтерпретуючи фразу «менше являється більшим» як «чим менше, тим простіше».

Однак за зовнішньою строгістю прямих ліній і стриманих кольорів захована складна система підтримки гармонії.

інтер'єри в стилі мінімалізмТак, інтер'єри в стилі мінімалізм відрізняються не тільки малою кількістю меблів та аксесуарів, але і ергономічним дизайном, де кожна деталь співвідноситься з розміром і анатомією тіла людини. Прямі паралелі, гострі кути, геометричні фігури відображені як в лініях стін, підлоги і стелі, так і в предметах меблів і виключно функціональних аксесуарах.

Серед аскетичного набору елементів декору припустимі лише японські екебани, графічні зображення в стриманій палітрі, укладені в полегшені рами, авторські вироби зі скла та керамічні статуетки.

Для оздоблення застосовуються переважно натуральні матеріали: дерев'яний масив, металеві площини, цегляна або кам'яна кладка. Великі скляні вікна, прозорі мобільні перегородки символізують зв'язок внутрішнього простору з зовнішнім світом. По можливості, краще відмовитися від жорстких перегородок між окремими функціональними приміщеннями і спорудити зонування за допомогою стелажів, що переміщуються, стиків різних текстур підлогового покриття або освітлення.

Правильно підібране освітлення грає першорядну роль. Важливо пам'ятати, що дизайн освітлювальних приладів несе, в першу чергу, функціональне навантаження. Це можуть бути світильники-споти на стелі, здатні змінювати кут напрямку світла, невидимі світлодіодні стрічки, що випромінюють м'яке світло.

Натуральні кольори інтер'єрів у стилі мінімалізм - білий, сірий, чорний, коричневий і їх холодні і теплі відтінки - утворюють стримані контрасти. Як правило, в дизайні присутні максимум три кольори.

Виразність досягається за рахунок фактури оздоблення стін. Декоративна штукатурка з різними оптичними ефектами, різноманітною палітрою відтінків і «живою» текстурою стане, в цьому сенсі, чудовим помічником.

Інтер'єр в стилі мінімалізм може бути багатим. Для цього талановиті дизайнери створюють проекти, де кожна деталь підпорядкована єдиному задуму, де пишний декор заміщається вільним простором, де все розраховано до міліметра. У цьому і полягає складність мінімалізму: найменша неточність може змазати всю картину гармонії.

Таким чином, основний принцип мінімалізму - чим менше, тим складніше.

Ваш коментар
captcha
Надіслати